21 Καλές Σχολές με Λίγα Μόρια: Πανελλήνιες 2025

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν καλές σχολές με λίγα μόρια;

Ακούμε συνεχώς για νομικές, για ιατρικές, για όλες τις κλασσικές σχολές. Και όταν κάποιος μαθητής γράψει κάτω από 12-13 χιλιάδες μόρια κατευθείαν το θεωρούμε “αποτυχία”.

Αρχικά, δεν υπάρχει αποτυχία στα 18 χρονών. Ακόμα δεν έχει αρχίσει καν η πορεία του νέου.

Κατά δεύτερον, το χαρακτηρίζουμε αποτυχία χωρίς να έχουμε εξετάσει το βασικό: μήπως υπάρχουν σχολές με λίγα μόρια που αρέσουν στον μαθητή και μπορούν να του προσφέρουν μία καριέρα με προοπτικές;

Πολλοί θεωρούν πως δεν υπάρχουν αξιόλογες σχολές κάτω από 10-12 χιλιάδες μόρια. Πάμε να δούμε γιατί αυτό δεν ισχύει.

Γιατί η ποιότητα της σχολής δεν εξαρτάται από τη βάση

σχολές με προοπτικές και χαμηλή βάση

Η βάση της σχολής δεν υποδεικνύει πάντα την ποιότητά της. Επηρεάζεται καθαρά και μόνο από την ζήτηση. Οι σχολές που δηλώνουν οι περισσότεροι μαθητές είναι και αυτές με τα περισσότερα μόρια. 

Σίγουρα, μία σχολή με υψηλή βάση είναι πιθανώς πολύ καλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι σχολές με λιγότερα μόρια δεν αξίζουν.

Εφόσον το αντικείμενο σε ενδιαφέρει και το τμήμα αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μία ενδιαφέρουσα καριέρα, το ύψος της βάσης δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να απορρίψεις μία σχολή.

Αφού κατανοήσαμε τώρα πώς λειτουργούν οι βάσεις, ας δούμε ποιες είναι οι σχολές που έχουν χαμηλή βάση και καλές προοπτικές.

21 καλές σχολές με χαμηλά μόρια

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια τμήματα με προοπτικές. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες σχολές με προοπτικές. Η επιλογή της σχολής εξαρτάται από τους στόχους και τα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή. 

Ανακαλύψτε όλα τα Πανεπιστήμια και τις σχολές της Ελλάδας

Επίσης, διάβασε με προσοχή τις σχολές που προτείνουμε σε όλα τα πεδία, γιατί αρκετές από αυτές μπορούν να επιλεχθούν και από άλλες κατευθύνσεις.

Σχολές 1ου πεδίου

καλές σχολές με λίγα μόρια, πρώτο πεδίο Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, 8,790 Μόρια (2024)

Η πρώτη μας επιλογή για το 1ο πεδίο είναι το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με βάση τα 8.790 μόρια. 

Το τμήμα προετοιμάζει αποφοίτους ικανούς να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται ψηφιακά προϊόντα και εφαρμογές με έμφαση στον πολιτισμό.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εξειδικευτούν σε σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών πολιτιστικών εφαρμογών, οργάνωση και προβολή πολιτιστικών δεδομένων σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών νέων τεχνολογιών σε πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.

Να σημειωθεί ότι μπορεί να επιλεχθεί και από το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 11,270 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά, συνδυάζει τη θεωρητική και πρακτική γνώση στον χώρο της Επικοινωνίας (Μαζική Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, Δημόσιες Σχέσεις, Διαφήμιση, Μάρκετινγκ, Πολιτική Επικοινωνία κ.ά.) με τις σύγχρονες εξελίξεις στα Ψηφιακά Μέσα (διαδίκτυο, πολυμέσα, κοινωνικά δίκτυα, οπτικοακουστικές παραγωγές κ.λπ.).

Στόχος του είναι η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός νέου ψηφιακού περιβάλλοντος, καλύπτοντας το ευρύ πεδίο της εφαρμοσμένης επικοινωνίας και δίνοντας έμφαση σε πρακτικές δεξιότητες μέσω εργαστηρίων και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, ενθαρρύνει την έρευνα σε σύγχρονα ζητήματα (κοινωνικά δίκτυα, ψηφιακή μάθηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συμπεριφορά καταναλωτή κ.ά.), προσφέροντας ένα δυναμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.

Μπορεί και αυτή η σχολή να επιλεχθεί και από το 4ο πεδίο.

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης,
Κρήτη, 11,912 Μόρια (2024)
Ρόδος, 11,678 Μόρια (2024)

Η φοίτηση στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης εξοπλίζει τους αποφοίτους με όλα τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστούν σε θέσεις ευθύνης σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεδομένου του μεγέθους του τουρισμού στη χώρα μας, η εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού προσφέρει σημαντικές προοπτικές στους απόφοιτους της ΑΣΤΕ.

Είναι επίσης μία σχολή που μπορεί να δηλωθεί από το 4ο πεδίο.

Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 9,330 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών συνδυάζει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό, την τέχνη και την ανθρωπολογία. Οι φοιτητές αναπτύσσουν δεξιότητες σε τομείς όπως η διαχείριση πολιτιστικών δράσεων, η ψηφιακή σχεδίαση, η επιμέλεια εκθέσεων και η οπτικοακουστική παραγωγή.

Στόχος είναι η προετοιμασία τους για τη δημιουργική οικονομία, με γνώσεις ιστορίας και κριτικής της τέχνης, πολιτισμικής θεωρίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας και μουσειολογίας.

Είναι επίσης μία σχολή που μπορεί να δηλωθεί από το 4ο πεδίο.

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, 11,945 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας επικεντρώνεται στη διδασκαλία, την έρευνα και τις πρακτικές εφαρμογές γύρω από τη γερμανική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό.

Παρέχει σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία στη γλωσσολογία, τη συγκριτική ανάλυση (γερμανικά-ελληνικά) και τη διδακτική της γερμανικής ως ξένης γλώσσας, προσφέροντας επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια για περαιτέρω εξέλιξη και ενεργό συμβολή στον διεθνή ακαδημαϊκό διάλογο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Γερμανία η Νο.1 χώρα προέλευσης τουριστών στην χώρα μας, καθώς και σε δαπάνες. Συνεπώς, η Γερμανικής γλώσσας αποτελεί πολύτιμο προσόν, ενώ σημαντική είναι και η εκμάθησή της σε άλλους.

Σχολές 2ου πεδίου

σχολές δεύτερου πεδίου με χαμηλά μόρια. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, ΔΙΠΑΕ Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ Επιστήμης των Υλικών, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, 9,510 Μόρια (2024)

Σίγουρα μία από τις σχολές με τις καλύτερες προοπτικές σε αυτή τη λίστα αλλά και γενικότερα.

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εστιάζει στην ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, υπηρεσιών και συστημάτων, ακολουθώντας μια διεπιστημονική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Συνδυάζει δημιουργικά τεχνολογία, τέχνη και επιστήμες, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Οι Μηχανικοί Σχεδίασης καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής του σχεδιασμού, από τη διερεύνηση σκοπιμότητας και τον ιδεασμό, μέχρι την πρωτοτυποποίηση και την αξιολόγηση ευχρηστίας και προσβασιμότητας.

Μπορείς να την επιλέξεις και από το 4ο πεδίο.

Δες μερικά έργα των αποφοίτων του τμήματος.

Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, ΔΙΠΑΕ, 8,325 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης συνδυάζει καλλιτεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες για τον σχεδιασμό καινοτόμων, αισθητικά και οικολογικά αναβαθμισμένων ενδυμάτων.

Εστιάζει στη βιωσιμότητα, τη διεθνή προοπτική και τη σύνδεση με τη βιομηχανία, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά σε δημιουργικά, λειτουργικά προϊόντα ένδυσης.

Είναι και επιλογή του 4ου πεδίου.

Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, 9,370 Μόρια (2024)

Η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων επικεντρώνεται στην εκπαίδευση Μηχανικών που ασχολούνται με την αναζήτηση, εκμετάλλευση και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών, καθώς και την περιβαλλοντική γεωτεχνολογία.

Παράλληλα, καλύπτει ζητήματα προστασίας υπόγειων νερών, αντιμετώπισης ρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, των βιομηχανικών ορυκτών και της ενέργειας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, 9,100 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης συνδυάζει τη Χρηματοοικονομική Μηχανική και τη Μηχανική της Διοίκησης, προετοιμάζοντας μηχανικούς ικανούς να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της Νέας Οικονομίας.

Στην πρώτη κατεύθυνση, οι φοιτητές εστιάζουν σε χρηματοοικονομικές αγορές, επενδύσεις, διαχείριση κινδύνου και ανάπτυξη προϊόντων.

Στη δεύτερη, επικεντρώνονται σε στρατηγική διοίκηση, διαχείριση παραγωγής και αποθεμάτων, λήψη επιστημονικών αποφάσεων και επιχειρηματική ανάπτυξη (e-business, business intelligence).

Οι απόφοιτοι αποκτούν δεξιότητες για απαιτητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Μπορεί να επιλεχθεί και από το 4ο πεδίο.

Επιστήμης των Υλικών, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, 10,027 Μόρια (2024)

Το Πρόγραμμα Σπουδών εστιάζει στην εκπαίδευση των φοιτητών στην Επιστήμη των Υλικών, εφοδιάζοντάς τους με θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για βιομηχανία, έρευνα, εκπαίδευση και δημόσιους οργανισμούς.

Οι απόφοιτοι Επιστήμης των Υλικών μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με την Επιστήμη των Υλικών, αλλά και σε τομείς όπως η Χημεία, η Φυσική ή η Βιοϊατρική Τεχνολογία.

Σχολές 3ου πεδίου

σχολές με μέλλον τρίτο πεδίο Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εργοθεραπείας, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ΔΠΘ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 12,725 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική προετοιμάζει επαγγελματίες ικανούς να σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται προηγμένα πληροφοριακά συστήματα υγείας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες όπως η βιοπληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία βιοσημάτων και η τηλεϊατρική.

Μέσα από θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία, οι απόφοιτοι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην καινοτομία και την ανάπτυξη του κλάδου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε βιοϊατρικά, ερευνητικά και κλινικά περιβάλλοντα.

Μπορείς να την επιλέξεις και από το 2ο και 4ο πεδίο.

Εργοθεραπείας, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ, 13,421 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει εκπαίδευση και έρευνα στη σύγχρονη εργοθεραπευτική πρακτική, εξοπλίζοντας τους φοιτητές με δεξιότητες για κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ειδικά σχολεία, ψυχιατρικές δομές και ποικίλους οργανισμούς, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτόνομη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής των ατόμων μέσω ολοκληρωμένων, επιστημονικών παρεμβάσεων.

Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ΔΠΘ, 9,360 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας εκπαιδεύει τους φοιτητές σε θέματα βιοτεχνολογίας αγροτικών προϊόντων και υποπροϊόντων, καθώς και οινολογίας.

Συνεργάζεται με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία.

Διαθέτει δύο κατευθύνσεις – Αγροτική Βιοτεχνολογία και Οινολογία – προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητες στους αντίστοιχους τομείς.

Είναι και επιλογή του 2ου πεδίου.

Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ, 11,670 Μόρια (2024)

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος εκπαιδεύει επιστήμονες στη μελέτη, κατανόηση και αειφορική διαχείριση των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων, απονέμοντας ενιαίο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου.

Οι φοιτητές αποκτούν θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες μέσω υποχρεωτικής πτυχιακής εργασίας, πρακτικών ασκήσεων σε πανεπιστημιακά δάση (Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Περτούλι Τρικάλων) και σε Δασαρχεία/Διευθύνσεις Δασών.

Οι εξειδικεύσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, από τη Συγκομιδή και Τεχνολογία Δασικών Προϊόντων έως την Προστασία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Μπορεί να επιλεχθεί και από το 2ο πεδίο.

Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 9,570 Μόρια (2024)

Το προπτυχιακό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας εστιάζει στη δημιουργική και θεωρητική προσέγγιση των οπτικοακουστικών διαδραστικών τεχνών, μέσω του τρίπτυχου Θεωρία–Τεχνολογία–Τέχνη.

Οργανώνεται σε δύο οριζόντιους θεματικούς τομείς (Θεωρία, Τεχνολογία) και έναν κάθετο (Τέχνη), με κατευθύνσεις σε Ήχο, Εικόνα και τον συνδυασμό τους.

Οι φοιτητές συμμετέχουν σε ατομικά και ομαδικά έργα, παρουσιάζουν τα δημιουργήματά τους σε εκθέσεις και φεστιβάλ, και λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια, ημερίδες και εκπαιδευτικές εκδρομές, αποκτώντας επαφή με κορυφαίους καλλιτέχνες και επιστήμονες.

Μπορεί να επιλεχθεί από όλα τα πεδία.

Σχολές 4ου πεδίου

Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, ΔΙΠΑΕ, 11,630 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού παρέχει διεπιστημονική εκπαίδευση και έρευνα στις επιστήμες της διοίκησης, του μάρκετινγκ και του τουρισμού, με τρεις κατευθύνσεις από το πέμπτο εξάμηνο: Διοίκηση Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Διοίκηση Τουρισμού και Φιλοξενίας.

Οι απόφοιτοι αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις στη διοίκηση, τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, την οικονομική θεωρία και τις νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες για βέλτιστες διοικητικές προσεγγίσεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΔΙΠΑΕ, 11,630 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής διαδικασίας, από την προμήθεια και τη διαχείριση αποθεμάτων, έως την παράδοση προϊόντων στους καταναλωτές.

Οι φοιτητές εξειδικεύονται στη διαχείριση συνεργασιών και δικτύων εφοδιασμού, μαθαίνοντας πώς να εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογίες (ERP, CRM, GIS, WMS) για την αποτελεσματική οργάνωση και βελτιστοποίηση της αλυσίδας.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα μέσω «πράσινων» και αντίστροφων εφοδιαστικών πρακτικών, ενώ η στενή συνεργασία με επιχειρήσεις εξασφαλίζει άμεση σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας.

Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ., 7,415 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης συνδυάζει δύο κατευθύνσεις (Στατιστικής και Ασφαλιστικής), προσφέροντας γνώσεις οικονομικής ανάλυσης, αξιολόγησης κινδύνων, ασφαλιστικής τιμολόγησης και στατιστικών-οικονομετρικών μεθόδων.

Οι απόφοιτοι αποκτούν δεξιότητες στον σχεδιασμό στατιστικών και ασφαλιστικών προϊόντων, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και τη σύνταξη επιχειρησιακού λόγου.

Έτσι, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για σταδιοδρομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ., 10,925 Μόρια (2024)

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας εστιάζει σε διεπιστημονικές σπουδές και διεθνή έρευνα γύρω από τη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, τη διαχείριση λιμένων και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Παρέχει στους φοιτητές σύγχρονες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες, ενισχύοντας την κατανόηση νομικών και διεθνών εξελίξεων στον κλάδο.

Οι απόφοιτοι μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως εξειδικευμένα στελέχη σε ναυτιλιακές εταιρείες, λιμένες και στον ευρύτερο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των οικονομικών.

Έτσι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και ενός ανταγωνιστικού λιμενικού συστήματος, με έμφαση στην αειφορία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, ΕΚΠΑ., 9,440, Μόρια (2024)

Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, συνδυάζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας με την περιβαλλοντική αειφορία.

Διαθέτει δύο κύριες κατευθύνσεις: Συστημάτων Ψηφιακής Βιομηχανίας (ρομποτική, αυτοματισμοί, κυβερνοφυσικά συστήματα) και Διοίκησης Ψηφιακής Βιομηχανίας (ανάλυση δεδομένων, IoT, τεχνοοικονομική διαχείριση).

Οι απόφοιτοι αποκτούν δεξιότητες στην υλοποίηση και διασύνδεση ψηφιακών βιομηχανικών εφαρμογών, τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων βάσει δεδομένων και τη διαχείριση «έξυπνων» παραγωγικών μονάδων, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής βιομηχανίας.

Ποια σχολή να διαλέξω;

Μερικά tips για να διαλέξεις την καλύτερη σχολή για εσένα:

  • Μην κοιτάς μόνο τα χρήματα και την επαγγελματική αποκατάσταση. Διάλεξε τη σχολή σου με βάση στοιχεία όπως η προσωπικότητά σου, οι αξίες σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι ικανότητές σου, και οι στόχοι σου.
  • Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για τη δουλειά που θέλεις να κάνεις, προτίμησε πιο γενικές σχολές. Θα ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά αντικείμενα και θα μπορείς αργότερα να εξειδικευτείς σε αυτό που σου άρεσε περισσότερο.
  • Μελέτησε σε βάθος το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν, δηλαδή τα μαθήματα που θα κάνεις. Είναι σημαντικό τα μαθήματα της σχολής να σου κινούν το ενδιαφέρον.
  • Δες την πορεία των αποφοίτων. Είτε μέσα από το site της σχολής, είτε αναζητώντας στο Linkedin, θα μπορέσεις να κατανοήσεις τα διάφορα μονοπάτια στα οποία οδηγεί η σχολή.
  • Διάβασε τι λένε οι φοιτητές για τη σχολή τους στο Unireview. Δεν έχουμε αρκετά σχόλια ακόμα, αλλά μπορεί να είσαι τυχερός και η σχολή που θέλεις να έχει!

 

Διάβασε: Πώς να διαλέξω σχολή [11 + 1 Tips]

Προφανώς υπάρχουν και άλλες σχολές με προοπτικές, ακόμα και με λίγα μόρια. Να έχεις στο νου σου ότι περισσότερη σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλλεις μέσα στο Πανεπιστήμιο και αργότερα έξω από αυτό, παρά το τμήμα στο οποίο θα περάσεις.

Και ναι, αν το αντικείμενο της σχολής σου αρέσει και θέλεις να το κυνηγήσεις, οι βάσεις δεν λένε τίποτα. Ένας ενεργός φοιτητής μίας χαμηλόβαθμης σχολής, που του αρέσει το Πανεπιστήμιο και ασχολείται, θα τα πάει καλύτερα από κάποιον που πέρασε σε υψηλόβαθμο τμήμα αλλά δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε να μειώσεις το άγχος για τις Πανελλήνιες, και να καταλάβεις ότι υπάρχουν καλές σχολές και με λίγα μόρια!

Μοιράσου το:

Περισσότερα Άρθρα

Στείλε μας μηνυμα