Πρακτική άσκηση: τι πρέπει να ξέρω πριν ξεκινήσω

4 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση είναι μία εμπειρία που μπορεί να απογειώσει την καριέρα σου και να σε βοηθήσει να κάνεις από νωρίς τη μετάβαση από τη φοιτητική στην επαγγελματική ζωή. Τελειώνοντας πρόσφατα τη σχολή, παρατηρώ πως όσοι έκαναν πρακτική έχουν βρει και δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι συμφοιτητές μου δυσκολεύονται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες, καθώς οι φοιτητές που έκαναν πρακτική είναι 15% πιο πιθανό να έχουν δουλειά τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, ενώ έχουν και απολαβές κατά 6% μεγαλύτερες από αυτούς που δεν έκαναν πρακτική.

Μπορεί τώρα όμως να είναι η δική σου σειρά για πρακτική και να μην ξέρεις τι σε περιμένει. Ας δούμε ένα ένα τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις την πρακτική σου.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις πρακτική άσκηση

Τι πρέπει να ξέρεις για την πρακτική σου 1) Δεν χρειάζεται άγχος 2) Η πρόοδος είναι το παν 3) Είναι κρίσιμο να ρωτάς 4) Το χειρότερο σενάριο

1) Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι

Κανένας απολύτως. Η πρακτική είναι η ευκαιρία σου να μάθεις και να εξοικειωθείς με το αντικείμενό σου στην πράξη. Είναι λογικό να δυσκολεύεσαι και να μην γνωρίζεις τίποτα στην αρχή, αφού η σχολή τις περισσότερες περιπτώσεις δεν μας προετοιμάζει για το εργασιακό περιβάλλον. Όμως, όλοι έτσι είμαστε στην αρχή. Κανένας εργοδότης δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από έναν πρακτικάριο. Και αν έχει, το πρόβλημα είναι δικό του. 

Οπότε μην αγχώνεσαι, γιατί τα stakes είναι χαμηλά όπως λέμε και στο χωριό μου. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Έχεις τη δυνατότητα να δεις εάν σου αρέσει ένα επάγγελμα και να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κλάδο από νωρίς, σε αντίθεση με τους περισσότερους φοιτητές που δεν κάνουν πρακτική. Βάλε τα δυνατά σου, προσπάθησε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς και είναι σίγουρο πως θα βγεις κερδισμένος.

2) Η πρόοδος είναι το παν

Εάν σε ενδιαφέρει να κρατήσεις τη θέση και μετά την λήξη της πρακτικής άσκησης, άκου προσεκτικά. Αυτό που θα κρίνει αν θα κρατήσεις τη θέση δεν είναι το πόσο καλός είσαι στη διάρκεια της πρακτικής, αλλά το πόσο καλύτερος είσαι την τελευταία μέρα σε σχέση με την πρώτη.

Δηλαδή, τα σημάδια της προόδου σου. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο ένας πρακτικάριος να αποδίδει όπως οι κανονικοί εργαζόμενοι. Οπότε, αυτό που θα κρίνει αν θα συνεχίσεις είναι η βελτίωσή σου. Θα μπορέσεις να δείξεις στους εργοδότες σου ότι μπορείς να μαθαίνεις συνεχώς και να εξελίσσεσαι; Αν μπορείς να δώσεις αυτή την εντύπωση, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου!

3) Είναι κρίσιμο να ρωτάς

Και πώς θα κάνεις πρόοδο όπως είπαμε στην προηγούμενη παράγραφο; Ρωτώντας τους συναδέλφους σου συνεχώς. Όποτε έχεις απορία για κάτι, απλά ρώτα. Μόνο έτσι θα μάθεις. Και αν οι συνάδελφοί σου είναι απασχολημένοι ή φοβάσαι πώς τους έχεις “κουράσει¨ με τις ερωτήσεις, προσπάθησε να βρεις την απάντηση μόνος σου στο ίντερνετ. Αν δεν τα καταφέρεις, ρώτα! Για να ανακαλύψεις κάθε πτυχή της δουλειάς σου το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να έχεις περιέργεια και να μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις. Όπως είπαμε και πριν, στην αρχή κανένας δεν ήξερε.

πρακτική άγχος

4) Το χειρότερο σενάριο

Ποιο είναι το απόλυτα χειρότερο σενάριο; Πιθανώς να μην σου αρέσει καθόλου η συγκεκριμένη δουλειά, το κλίμα να είναι απαίσιο, και να δέχεσαι μεγάλη πίεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, να ξέρεις πώς πρέπει να απευθυνθείς αμέσως στο γραφείο πρακτικής της σχολής σου, και εφόσον χρειάζεται ακόμα και να διακόψεις την πρακτική σου. Αλλά αυτό το σενάριο είναι αρκετά απίθανο, καθώς οι εταιρείες που παίρνουν φοιτητές για πρακτική αξιολογούνται συνεχώς από τα πανεπιστήμια. 

Εάν δεις ότι δεν σου αρέσει το αντικείμενο ή η εταιρεία, σκέψου ότι είναι μόνο 3 μήνες. Με την πρακτική θα μπορέσεις να κρίνεις αν αυτή η δουλειά σου ταιριάζει, αν τελικά πρέπει να το ακολουθήσεις ή αν πρέπει να κάνεις διαφορετικό πλάνο. Ακόμα και αν δεν συνεχίσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία ή ακόμα και κλάδο, η πρακτική θα σου δώσει μεταβιβάσιμες δεξιότητες και εμπειρία που θα σε βοηθήσουν στη συνέχεια της καριέρας σου. Οπότε, και ένα θεωρητικά κακό σενάριο, έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην πορεία σου!

Και αν δεν σε κρατήσουν;

Μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά, και εν τέλει να μην σε κρατήσουν στη θέση. Δεν σημαίνει ότι φταις εσύ ή ότι έκανες κάτι λάθος. Το πιο πιθανό είναι η εταιρεία να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να σε κρατήσει πέρα από το διάστημα της πρακτικής. Ακόμα και αν πιστεύεις πως όντως δεν τα πήγες όσο καλά θα μπορούσες, τότε μάλλον δεν σε βοήθησε το περιβάλλον να αποδόσεις και να βελτιωθείς με την κατάλληλη εκπαίδευση. Εσύ βάλε τα δυνατά σου, και από εκεί και πέρα κάποια πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας.

Να θυμάσαι πάντα πώς ότι και να γίνει θα βγεις κερδισμένος. Προετοιμάσου για την πρακτική σου και μάθε πώς να γίνεις ο καλύτερος πρακτικάριος με τον δωρεάν οδηγό μας, γραμμένος από φοιτητές που έκαναν πρόσφατα πρακτική!

Μοιράσου το:

Περισσότερα Άρθρα

Στείλε μας μηνυμα