ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΗΣ
Η Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που συνδυάζει βασικές γνώσεις από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως η Χημεία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Βιολογία και η Μικροβιολογία. Αυτές οι γνώσεις αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο ο Επιστήμονας και Τεχνολόγος Τροφίμων αποκτά εξειδικευμένες δεξιότητες στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής τροφίμων, καθώς και στην επεξεργασία και βιομηχανική εφαρμογή ειδικών κατηγοριών τροφίμων.
Δομή του Προγράμματος Σπουδών:
-
Μαθήματα Γενικού Υποβάθρου: Αυτά τα μαθήματα βασίζονται στις γνώσεις που αποκτήθηκαν στο λύκειο και περιλαμβάνουν Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Βιολογία και Μικροβιολογία. Στόχος είναι η εμβάθυνση στις βασικές επιστήμες που αποτελούν τη βάση για τις ειδικότητες της Επιστήμης Τροφίμων.
-
Μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου και Ειδίκευσης: Αυτά είναι τα μαθήματα που διαμορφώνουν την ειδικότητα του Επιστήμονα και Τεχνολόγου Τροφίμων. Καλύπτουν θέματα όπως η επιστήμη και η μηχανική των τροφίμων, η επεξεργασία ειδικών κατηγοριών τροφίμων και η βιομηχανική εφαρμογή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθημάτων ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθιστώντας τα τον κορμό του προγράμματος σπουδών.
-
Μαθήματα Γενικών Γνώσεων: Αυτά τα μαθήματα ενισχύουν τις επιστημονικές γνώσεις των φοιτητών σε τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα τους, χωρίς όμως να αποτελούν το κεντρικό αντικείμενο σπουδών.
-
Μαθήματα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων: Αυτά τα μαθήματα βοηθούν τους φοιτητές να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες όπως η σύνταξη τεχνικών εκθέσεων, η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και άλλες δεξιότητες που είναι σημαντικές για την ολοκλήρωση των σπουδών και τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Επιστημονικές Περιοχές:
- Χημεία και Βιολογία: Η κατανόηση των βιοχημικών και βιολογικών διεργασιών είναι κρίσιμη για την ανάλυση και την επεξεργασία των τροφίμων.
- Μαθηματικά και Ανάλυση: Χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό και την ανάλυση διεργασιών παραγωγής και την ποσοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
- Μηχανική: Η γνώση της μηχανικής είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της παραγωγής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επεξεργασίας τροφίμων.
- Διοίκηση, Οικονομία, Νομοθεσία και Ανθρωπιστικές Σπουδές (ΔΟΝΑ): Αυτή η περιοχή καλύπτει τις ανάγκες για διοίκηση, οικονομική διαχείριση και κατανόηση της νομοθεσίας που σχετίζεται με τη βιομηχανία τροφίμων.
- Πεδίο
- Πόλη
- Βάσεις 2024
- Βάσεις ΕΠΑΛ 2024
Σπούδασα στο τμήμα το 2018 και αποφοίτησα το 2024. Είναι ένα πενταετές τμήμα που προσφέρει πολύ καλές βάσεις για τα τρόφιμα: πως επεξεργάζονται, πως παράγονται, πως συντηρούνται, πως σχεδιάζονται. Οι απόφοιτοι της τεχνολογίας τροφίμων συνήθως εργάζονται α) ποιοτικό έλεγχο, στον οποίο διατελείς καθημερινές αναλύσεις ώστε το τρόφιμο που παράγεται να είναι ασφαλές και εντός προδιαγραφών, β) διασφάλιση ποιότητας, γ) υπεύθυνος παραγωγής σε βιομηχανία τροφίμων, γ) ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων, δ) συμβουλευτική σε επιχειρήσεις τροφίμων κ.α.
Το τμήμα στη Σίνδο είναι αρκετά ικανοποιητικό μιας και χτίζει πολύ καλά θεμέλια είτε για να συνεχίσεις σε μεταπτυχιακό είτε για να εργαστείς στον τομέα αυτό. Γενικά, θεωρείται απαιτητικό εφόσον έχει θεωρίες και αρκετά εργαστήρια σχεδόν σε όλα τα εξάμηνα, τα οποία εξετάζονται χωριστά. Δηλαδή αν έχεις 6 μαθήματα σε ένα εξάμηνο, εκ των οποίων τα 3 έχουν εργαστήρια. στην εξεταστική θα δώσεις 9 μαθήματα.
Όσον αφορά τα μαθήματα, υπάρχουν θα έλεγα όλες οι ειδικότητες. Θα συναντήσεις μαθήματα γενικού τύπου όπως εισαγωγή του τι είναι τεχνολογία τροφίμων, από τι αποτελούνται τα τρόφιμα μέχρι μικροβιολογία, φυσικοχημεία, οργανική χημεία, νομοθεσία τροφίμων, συσκευασία τροφίμων, επεξεργασία και μηχανική τροφίμων, ανάπτυξη νέου προϊόντος…έως και να σχεδιάζεις μία βιομηχανία τροφίμων εξ αρχής.
Προσωπικά απόλαυσα αρκετά τα εργαστήρια μικροβιολογίας, καθώς καλλιεργούμε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς και μαθαίνουμε πως αλλοιώνονται τα τρόφιμα και από ποιους παράγοντες εξαρτάται.
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μαθήματα όπως οι τεχνολογίες γάλακτος, λιπαρών, νερού, κρέατος κ.α και ειδικά τα εργαστήριά τους.
Βάσει στατιστικών, που διεξάγεται μέσα στο τμήμα, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί φοιτητές χρειάζονται 1-3 χρόνια παραπάνω ώστε να ολοκληρώσουν τη σχολή. Αυτό οφείλεται κυρίως γιατί οι φοιτητές βρίσκουν απαιτητικά μαθήματα όπως μηχανική τροφίμων Ι και ΙΙ (θεωρία & εργαστήριο), επεξεργασία τροφίμων ΙΙ (ειδικά στη θεωρία). Το τελευταίο που ανέφερα είναι αλυσίδα με το τελευταίο μάθημα της σχολής όπου μαθαίνεις να σχεδιάζεις βιομηχανίες τροφίμων. Επομένως, συστήνω ανεπιφύλακτα το να παρακολουθείς τις θεωρίες ώστε να μπορείς να κατανοήσεις πιο εύκολα την ύλη και πιο συγκεκριμένα φαινόμενα μηχανικής ρευστών, μεταφοράς μάζας/θερμότητας κ.α.
Δε παύει να είναι ένα τμήμα με πολύπλευρες γνώσεις γύρω από τα τρόφιμα, με αξιοσέβαστα εργαστήρια, καθηγητές με ισχυρές γνώσεις.
Αυτή τη στιγμή κάνω μεταπτυχιακό στην Ολλανδία και παρατήρησα ότι οι γνώσεις που έχω αποκτήσει, επαρκούν για τη κατανόηση πιο πολύπλοκων μαθημάτων.
Αν σας ενδιαφέρει κάποιος από τους παραπάνω τομείς, σίγουρα αυτό το τμήμα θα σας πριμοδοτήσει με τα κατάλληλα εφόδια.
Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε πιο ειδικές ερωτήσεις. 🙂