Η πρακτική άσκηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρεις μια πρώτη γεύση του εργασιακού χώρου. Στην πρακτική, εκτός από το ότι θα ανακαλύψεις τα δυνατά και τα αδύναμα σου σημεία, θα αντιληφθείς και κατά πόσο σου αρέσει το αντικείμενο της δουλειάς ή όχι. Συν του ότι θα ενισχύσεις το βιογραφικό σου με πραγματική εργασιακή εμπειρία που θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά στη συνέχεια.
Αλλά φαντάσου λίγο πώς θα ήταν να μη χρειαστεί να ξαναβρείς δουλειά. Tουλάχιστον για κάποια χρόνια. Αν η δουλειά που βρίσκεσαι ήδη σου αρέσει, δε θα ήταν το ιδανικό να συνεχίσεις εκεί;
Με αυτό το άρθρο θα μάθεις όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητες να σε κρατήσουν στην εταιρεία που ξεκίνησες πρακτική.
5 tips για την πρακτική άσκηση
1) Αυτό που κάνουν οι εξαιρετικοί
Ένα πράγμα ξεχωρίζει τους καλούς από τους εξαιρετικούς, σε όλους τους τομείς. Αυτό που κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Εάν θέλεις να γίνεις πραγματικά εξαιρετικός σε κάτι, πρέπει να αφιερώσεις έξτρα χρόνο για να επεκτείνεις τις γνώσεις σου, να εξασκηθείς περισσότερο.
Ως πρακτικάριος, προφανώς δε θα είσαι στο επίπεδο που είναι οι συνάδελφοί σου που εργάζονται χρόνια. Αυτό που θα πείσει όμως το αφεντικό σου να σε κρατήσει είναι τα δείγματα προόδου σου. Αν η εταιρεία που εργάζεσαι δει ότι συνεχώς βελτιώνεσαι, είναι πολύ δύσκολο να μη σε κρατήσει. Πώς να αυξήσεις τις πιθανότητες να συμβεί αυτό;
Αφιέρωσε κάποιες ώρες από τον ελεύθερο σου χρόνο να βελτιώσεις κάποια βασικά στοιχεία της δουλειάς σου. Βρες τους σημαντικότερους τομείς της εργασίας σου και επικεντρώσου σε αυτούς. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος ποιοι είναι αυτοί, ρώτα τον προϊστάμενό σου. Εφόσον έχεις μάθει, μπορείς με κάποιο σεμινάριο στο ίντερνετ ή ακόμα και μέσα από το YouTube να βελτιώσεις τη συγκεκριμένη δεξιότητα.
Και το καταλαβαίνω, αν κάνεις πρακτική μαζί με τη σχολή μπορεί να είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος σου. Αλλά αν καταφέρεις να αφιερώσεις έστω και 2-3 ώρες την εβδομάδα, μακροπρόθεσμα θα κάνει μεγάλη διαφορά.
2) Ζήτα feedback
Η βελτίωση σου θα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη θέση σου. Αλλά πώς θα βελτιωθείς αν δεν ξέρεις τι πρέπει να βελτιώσεις; Ρώτα τον ανώτερο σου για να σου πει τι είναι αυτό που κάνεις καλά στη δουλειά σου και τι όχι. Θα αποκτήσεις ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να βελτιώσεις και θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά να προοδεύσεις.
3) Μην υποτιμάς τις ανθρώπινες σχέσεις
Όλοι θέλουν να πηγαίνουν στο γραφείο και να συναναστρέφονται με ευχάριστους ανθρώπους. Μην αγνοείς τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου δίνοντας σημασία μόνο στη δουλειά. Αν χτίσεις ισχυρές σχέσεις με τα αφεντικά και με τους συναδέλφους σου, πίστεψέ με ότι κανένας δε θα θέλει να σε αποχωριστεί!
4) Να είσαι συνεπής
Φαίνεται αυτονόητο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία! Πήγαινε στη δουλειά στην ώρα σου, σταθερά. Προσπάθησε να τηρείς τα χρονοδιαγράμματα στα project σου. Είναι πράγματα που δεν περνάνε απαρατήρητα.
5) Δείξε ενδιαφέρον να συνεχίσεις
Εάν επιθυμείς πραγματικά να συνεχίσεις σε μία θέση, κάντο γνωστό στο αφεντικό σου. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου να παραμείνεις. Θα δείξεις πως εκτιμάς τη θέση που έχεις και ότι έχεις θέληση και κίνητρο να πετύχεις περισσότερα!
Μην κλείσεις το άρθρο και δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω. Προσπάθησε ενεργά να τα εφαρμόσεις και είμαι σίγουρος πως θα κρατήσεις τη θέση σου!
Θέλεις να μάθεις πώς να βρεις την κατάλληλη θέση πρακτικής άσκησης, καθώς και περισσότερα tips για να την κρατήσεις; Απόκτησε τον δωρεάν οδηγό πρακτικής άσκησης του Unireview!