Ο Θανάσης είναι φοιτητής νομικής στην Κομοτηνή. Η οικογένεια του δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα του ενοικίου και των λογαριασμών, οπότε δουλεύει σε μία χαλαρή, φοιτητική καφετέρια στο κέντρο της πόλης για να στηρίξει οικονομικά τους γονείς του. Η δουλειά του αρέσει, όμως πλέον έχει λιγότερο χρόνο και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει το ίδιο καλά στη σχολή του. Συν του ότι βλέπει ελάχιστα την παρέα του, η οποία πήγε χωρίς αυτόν στο καρναβάλι της Ξάνθης. Νιώθει ότι χάνει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.
Για να έχεις ανοίξει αυτό το άρθρο, υποθέτω πως και συ, σαν το Θανάση, δουλεύεις ή σκέφτεσαι να δουλέψεις. Είτε γιατί χρειάζεσαι τα χρήματα, είτε γιατί θέλεις να βελτιώσεις το βιογραφικό σου. Σ’ αυτό το άρθρο θα μάθεις πως να διαχειριστείς πιο αποδοτικά τις υποχρεώσεις σου ώστε να θυσιάσεις όσο το δυνατόν μικρότερο κομμάτι της φοιτητικής σου ζωής.
Πρώτα όμως θα δούμε πώς να επιλέξεις εργασία ( αν δεν δουλεύεις ήδη ή αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά ), ανάλογα με το βαθμό στον οποίο έχεις ανάγκη τα χρήματα.
Μικρή ανάγκη για χρήματα
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσουμε τους φοιτητές που καλύπτουν τα βασικά έξοδα, έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν συχνά καθώς και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, θέλουν όμως να εργαστούν για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν δεξιότητες και να βελτιώσουν το βιογραφικό τους. Σε αυτούς θα προτείναμε :
• Βρες εργασία πάνω στο αντικείμενο που θες να ακολουθήσεις, είτε αυτό είναι η σχολή σου, είτε οτιδήποτε άλλο, ανεξαρτήτως χρημάτων. Από τη στιγμή που δεν έχεις μεγάλη ή άμεση ανάγκη για χρήματα, οι ικανότητες, οι γνωριμίες και οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις θα κριθούν πιο χρήσιμες στην πορεία σου από κάποια παραπάνω χρήματα.
• Αν ψάξεις αρκετά και δεν καταφέρεις να βρεις δουλεία πάνω στον τομέα σου, μια καλή εναλλακτική θα ήταν να συμμετέχεις σε έναν εθελοντικό οργανισμό. Ίσως να μην αναπτύξεις hard skills όπως σε μία κανονική δουλειά, όμως θα βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, τη διαχείριση σχέσεων με άλλους ανθρώπους, το πως λειτουργείς μέσα σε μία ομάδα, ενώ παράλληλα θα βοηθήσεις την κοινωνία και τους συνανθρώπους σου.
Μεσαία ανάγκη για χρήματα
Εδώ θα αναφερθούμε στους φοιτητές οι οποίοι καλύπτουν τα απαραίτητα έξοδα, βγαίνουν μερικές φορές, όμως θέλουν να αποταμιεύσουν χρήματα, να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες, αλλά και να δυναμώσουν το βιογραφικό τους.
• Αναζήτησε αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Τα χρήματα δε θα είναι πολλά, όμως συνδυάζεις εργασιακή εμπειρία στον τομέα σου με χρηματικές απολαβές.
• Διαφορετικά, βρες μία οποιαδήποτε δουλειά η οποία μπορεί να σου προσφέρει τα λεφτά που χρειάζεσαι.
Μεγάλη ανάγκη για χρήματα
Αναφερόμαστε στους φοιτητές οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα βασικά έξοδα, βγαίνουν ελάχιστα ή καθόλου και δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες πέραν της σχολής.
• Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και δύσκολη. Ψάχνεις για εργασία η οποία θα σου προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Προσοχή όμως!!! Μην κάνεις κάποια δουλεία η οποία θα σε βάλει σε κίνδυνο ή θα σε κάνει δυστυχισμένο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, έχεις άμεση ανάγκη για χρήματα όμως δεν αξίζει να περάσεις άσχημα τα φοιτητικά σου χρόνια. Συνέχισε να ψάχνεις. Αν ψάξεις αρκετά θα βρεις κάτι που σου αρέσει έστω και λίγο. Επίσης, μην υποτιμάς το τι μπορεί να προσφέρει στο βιογραφικό σου, αλλά και στις δεξιότητές σου, μια συνηθισμένη δουλειά. Το να εργαστείς ως σερβιτόρος, ως πωλητής ή ως οτιδήποτε άλλο σημαίνει περισσότερα απ’ ότι νομίζεις. Δείχνει ότι στο παρελθόν έχεις εξυπηρετήσει πελάτες, έχεις συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους και ότι είσαι ένα άτομο δυναμικό, που κυνηγάει ευκαιρίες και είναι εργατικό.
Πώς να κερδίσεις χρόνο
• Αναζήτησε εργασία εξ αποστάσεως εάν εφικτό. Η εργασία από το σπίτι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμά σου και εκμηδενίζει το χρόνο που χάνεις στις μετακινήσεις.
• Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπάθησε η δουλεία που θα βρεις να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σου. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύεις στις μετακινήσεις, τόσο το καλύτερο.
• Διάβασε με συγκέντρωση. Είναι δύσκολο με την κούραση της δουλειάς, όμως αν το καταφέρεις θα κερδίσεις μπόλικο χρόνο για τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν.
• Μην παρακολουθείς μαθήματα τα οποία θεωρείς ότι δε σου προσφέρουν κάτι. Σε κάποια μαθήματα, για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να προσέξουμε. Οπότε, θα είναι καλύτερο για τον εαυτό σου και για την ψυχική σου υγεία να αφιερώσεις εκείνες τις ώρες σε ότι σε ενθουσιάζει ή σε χαλαρώνει. Γιατί η αλήθεια είναι πως όταν περάσουν τα χρόνια δε θα μετανιώσεις για κάποια χαμένα μαθήματα. Θα αναπολείς τις όμορφες αναμνήσεις με τους φίλους σου.
• Να είσαι ξεκάθαρος με τον εργοδότη σου από τη στιγμή της πρόσληψης για τους στόχους και τις ανάγκες σου. Ζήτησε παραπάνω μέρες άδεια αν χρειαστεί κατά την περίοδο της εξεταστικής, ενημερώνοντάς τον όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να προγραμματίσει και αυτός ανάλογα.
• Θυσίασε δραστηριότητες που δε σου προσφέρουν κάτι, όπως σκρολάρισμα στα social media ή παρακολούθηση σειρών με τις ώρες. Ο χρόνος σου θα είναι περιορισμένος, δεν αξίζει να χάσεις εξόδους με φίλους ή άλλα ενδιαφέροντα για κάτι που αποτελεί σπατάλη χρόνου. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι εθιστικές, είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από τον πειρασμό να δούμε άλλο ένα επεισόδιο, να παρακολουθήσουμε άλλο ένα βιντεάκι στο τικ τοκ λέγοντας στους εαυτούς μας ‘’ τι ψυχή έχουν άλλα 10 δευτερόλεπτα μωρέ ‘’ , ενώ ξέρουμε πως δε θα είναι μόνο 10 δευτερόλεπτα. Πρέπει όμως να αντισταθούμε και να αφοσιωθούμε στις δραστηριότητες που μας ωφελούν πραγματικά.
Ελπίζω ο Θανάσης να διαβάσει αυτό το άρθρο.